УМЈЕТНИК И ВЈЕШТАЧКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА: ИНСПИРАТИВНА МУЛТИМЕДИЈАЛНА ИЗЛОЖБА У СНМРС

    У просторијама Савеза националних мањина Републике Српске синоћ је одржана интересантна мултимедијална изложба под називом "УМЈЕТНИК И ВЈЕШТАЧКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА".

 Удружење Црногораца и пријатеља Црне Горе "Ловћен" из Бање Луке угостило је умјетницу и универзитетску професорку из области умјетности, дизајна и визуелних комуникација, Љубицу Јањетовић која је представила своје радове генерисане вјештачком интелигенцијом. Ова изложба истражује комплексан однос између умјетника и софтвера вјештачке интелигенције, постављајући важна питања о будућности умјетности у доба технолошких иновација и улози умјетника у креативном процесу. Представљено је 58 радова, од којих су неки настали путем уписивања промптова, док су други произведени на основу постојећих цртежа, графика, колажа, слика и фотографија умјетнице.

    Осим што истражује техничке аспекте стварања умјетности помоћу вјештачке интелигенције, изложба поставља и важна етичка питања: Ко има право на ауторске привилегије над дјелима генерисаним вјештачком интелигенцијом?; Како процијенити вриједност умјетничког дјела у контексту умјетности која се ствара помоћу алгоритама? и сличне.

    Посебна пажња посвећена је промјенама у процесу стварања умјетности, улози умјетника и утицају вјештачке интелигенције на перцепцију умјетности. Умјетница се пита може ли технологија замијенити емоционалну повезаност коју људи традиционално осјећају према умјетничким дјелима.

    Изложба "УМЈЕТНИК И ВЈЕШТАЧКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА" није само изложба умјетности, већ и позив на дубоко размишљање о будућности умјетничког израза у свијетлу напретка вјештачке интелигенције. Овај догађај оставља нас инспирисане и помаже нам да разумијемо суштинске изазове и могућности које доноси ова нова ера умјетности.

    Догађај је испратила Радио-телевизија Републике Српске и уредник „Мале Европе“, г. Драшко Игњатић.

(https://ljubicajanjetovic.online/)










Коментари

Популарни постови