ФИЛМ "ЧЕТИРИ КОЦКЕ ШЕЋЕРА"



У Културном центру Градишка 26.05.2016. је одржана пројекција документарног филма "Четири коцке шећера", режисера и сценаристе Дејана Арсића.


У филму је приказано свједочење Гојка Бјелајца из Совјака код Градишке рођеног 1938.године о животу прије боравка у логору, боравку у дјечијем логору у Сиску и начину на који је преживио страхоте.




Режисер и сценариста овог филма Дејан Арсић истакао је да заборав не смије бити дио наше културе јер заборавом убијамо људскост у себи. Памтећи мртве и страдале доказујемо да смо живи.





Директор Јавне установе “Спомен-подручје Доња Градина” Тања Тулековић истакла је да је филм у мисији очувања сјећања на жртве усташког геноцида у концентрационом логору Јасеновац, те подстицај за прикупљање старих фотографија, предмета и докумената из овог периода који ће бити грађа за будућу музејску поставку “Спомен-подручја Доња Градина”.


Косценариста филма, Борислава Цвијић, која је завршила школу о проучавању Холокауста у Јерусалиму, истакла је да брисањем културе сјећања стварамо генерације којима српске жртве у 20. вијеку неће значити ништа, а без пијетета према жртвама, не може бити стварана здрава будућност.

Коментари

Популарни постови